DLACZEGO WARTO ZNAĆ SIĘ NA DZIKICH ROŚLINACH?
Dla naszych przodków
dzikie rośliny były jednocześnie pożywieniem i lekiem. Umiejętność przetrwania
wśród dzikiej przyrody jest dużym krokiem w stronę samowystarczalności. Jeśli
posiadamy odpowiednią wiedzę na temat gatunków roślin występujących na danym
obszarze, jesteśmy w stanie znaleźć pożywienie o każdej porze roku. Dzięki temu
zdobędziemy dobrej jakości pokarm całkowicie za darmo. Jedyne co musimy zrobić
to pójść na spacer np. do lasu i zebrać interesujące nas rośliny.
ZACZYNAMY OD MAŁYCH ILOŚCI
Dużo informacji zostało zaczerpniętych z literatury etnograficznej o wyżywieniu chłopskim w Polsce i innych krajach. Pamiętajmy, że ludzie ci posiadali nieco inne żołądki i nie rzadko żyli w warunkach okresowych niedoborów pokarmów. Z tego względu nie biorę odpowiedzialności za ostateczny wpływ opisanych roślin na zdrowie czytelnika. Spożywając nowy gatunek, zaczynamy od małych ilości – jednego lub kilku liści, kłączy czy owoców. Gdy nasz organizm go toleruje, po dwóch dniach możemy zwiększyć porcję.
TRUJĄCE
Niektóre opisane tu
rośliny są opisywane w literaturze jako trujące. Dlaczego? Po pierwsze sporo
roślin trujących możemy przyrządzić w taki sposób, że staną się jadalne. Po
drugie – wiedza o roślinach cały czas ulega zmianie. Rośliny do niedawna
uważane za trujące były często źródłem pożywienia wielu ludów, a my odkrywamy
tą wiedzę na nowo. Po trzecie jest wiele wartościowych i smacznych roślin,
które w niewielkich ilościach są pożywne i lecznicze, jednak w dużych mogą być
dla nas szkodliwe.
Większa część roślin nie jest ani trująca, ani jadalna; są nieapetyczne i mało pożywne. Niedużo roślin jest naprawdę trujących, a jedynie nieliczne są śmiertelnie trujące po zjedzeniu małych ilości (np. paru liści).
Większa część roślin nie jest ani trująca, ani jadalna; są nieapetyczne i mało pożywne. Niedużo roślin jest naprawdę trujących, a jedynie nieliczne są śmiertelnie trujące po zjedzeniu małych ilości (np. paru liści).
Najgroźniejsze rośliny:
- tojad
- tojad
- ciemiężyca
- ciemiernik
- szalej
- szczwół
- lulecznica
- bieluń
- lulek
- pokrzyk
- cis
- zimowit
- konwalia
- wawrzynek
Zjedzenie nawet
niewielkiej ilości tych roślin może skończyć się wizytą w szpitalu lub
śmiercią. Zanim zaczniemy spożywać napotkane rośliny koniecznie zapoznajmy się
z ich wyglądem. Liście szczwołu i szaleju można pomylić z jadalnymi
baldaszkowymi, natomiast liście zimowitu z czosnkiem niedźwiedzim i kozibrodem.
Całe szczęście znaczna część powyższych roślin jest rzadka i dość
charakterystyczna.
100 % PEWNOŚCI
Wykorzystujemy tylko te rośliny, które rozpoznaliśmy z całkowitą pewnością. W
razie nieszczęśliwych wypadków niezbędny jest telefon do pogotowia (999
pogotowie ratunkowe lub 112 centrum powiadamiania ratunkowego). Koniecznie
poinformujmy, co i ile zjedliśmy. Pierwsze objawy zatrucia mogą być różne, te
najważniejsze to: zaburzenia świadomości, mdłości, wymioty, ból brzucha,
biegunka, zaburzenia oddechu i krążenia, zawroty głowy, obfite poty, konwulsje.
DOKŁADNE MYCIE
DOKŁADNE MYCIE
Dokładnie myjemy liście
roślin, które spożywamy na surowo (ryzyko połknięcia jaj pasożytów). Szczególną
uwagę zwracamy na mycie roślin z wilgotnych łąk i bagien (ryzyko zarażenia
motylicą), z okolic siedzib ludzkich (glista), z lasów (bąblowiec). Pamiętajmy
także o niezbieraniu roślin w pobliżu odchodów zwierząt. Jeśli nie zależy nam
na surowym pokarmie sparzenie wrzątkiem będzie najlepszym rozwiązaniem.
Tasiemce są obecne zarówno na terenach rolniczych , jak i dzikich, więc pod tym
względem nie ma znaczenia czy zbieramy rośliny z lasu czy kupujemy w sklepie.
Bardziej prawdopodobnym źródłem zakażeń jest pył z gruntów rolnych zakażony
odchodami lisów.
Z DALA OD ZANIECZYSZCZEŃ
Staramy się nie zbierać
roślin wzdłuż ruchliwych dróg ze względu na prawdopodobieństwo skażenia
szkodliwymi substancjami.
CHRONIONE I RZADKIE
Nie zbieramy roślin chronionych oraz tych, które uważamy za rzadkie w okolicy.
NIENARUSZONE
Pozostawiamy większość roślin danego gatunku nienaruszoną.
NIE WSZYSTKO Z JEDNEJ ROŚLINY
Nie zbieramy wszystkich użytecznych części z jednej rośliny. Przykładowo z czosnku niedźwiedziego bierzemy zawsze tylko jeden liść.
NISZCZENIE INNYCH ROŚLIN
Nie wyrywamy innych roślin, żeby ułatwić sobie drogę do pożądanych przez nas okazów.
MŁODE I DELIKATNE
Bardzo istotne jest
zbieranie młodych, delikatnych części. Powinniśmy nauczyć się rozróżniać między
tym, co jest miękkie i delikatne, a tym, co stare i łykowate.
LARWY OWADÓW I ŚLIMAKI
W trakcie zbierania sprawdzamy czy na wybranych okazach nie znajdują się larwy owadów lub ślimaki. Ściągamy je na miejscu.
W trakcie zbierania sprawdzamy czy na wybranych okazach nie znajdują się larwy owadów lub ślimaki. Ściągamy je na miejscu.
SORTOWANIE GATUNKÓW
Sortujemy na gatunki i
zbieramy do oddzielnego naczynia czy worka. Dzięki temu oszczędzimy sobie pracy
przy przygotowaniu posiłków. Zbierając warzywa liściowe nie umieszczamy w
koszyku zabrudzonych ziemią korzeni i dolnych części pędów. Od razu zbieramy
tylko wierzchołki.
TRANSPORT
Świeży zbiór najlepiej transportować w otwartych, przewiewnych pojemnikach np. koszach. Nie korzystamy z plastikowych torebek. Jeśli torebki to tylko papierowe lub z naturalnej tkaniny. Nie zapomnijmy o przyrządzie do ścinania.
Świeży zbiór najlepiej transportować w otwartych, przewiewnych pojemnikach np. koszach. Nie korzystamy z plastikowych torebek. Jeśli torebki to tylko papierowe lub z naturalnej tkaniny. Nie zapomnijmy o przyrządzie do ścinania.
TASAK ZAMIAST NOŻA
Warto wyposażyć się w
ostry szeroki orientalny tasak do warzyw. Dzięki niemu szybciej i sprawniej
posiekamy rośliny, lepiej niż przy pomocy innych typów noży.
BLENDER
Dobre rozdrobnienie
ułatwia trawienie i często poprawia smak, dlatego przydatny jest blender.
KONSERWACJA I PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
Różne pierwotne ludy suszyły owoce i był to najczęściej wykorzystywany sposób konserwacji. Korzenie, kłącza, cebule i bulwki są łatwe do przechowywania. Świeże trzymamy w chłodnym ciemnym miejscu lub suszymy. Więcej o konserwowaniu i przechowywaniu pożywienia napiszę w oddzielnym poście.
Różne pierwotne ludy suszyły owoce i był to najczęściej wykorzystywany sposób konserwacji. Korzenie, kłącza, cebule i bulwki są łatwe do przechowywania. Świeże trzymamy w chłodnym ciemnym miejscu lub suszymy. Więcej o konserwowaniu i przechowywaniu pożywienia napiszę w oddzielnym poście.
CZĘŚĆ 2 – OPISY ROŚLIN
W kolejnym poście
poświęconym dzikim roślinom jadalnym umieszczę opisy najpospolitszych i
najwartościowszych krajowych dziko rosnących roślin jadalnych. A także opisy
kilku roślin ozdobnych, które też są jadalne. Polska flora to ok. 2500 gatunków
roślin, a prawie połowa jest jadalna. Opisy roślin będą zawierały następujące
informacje:
- występowanie i budowa (+ zdjęcia i rysunki)
- zastosowanie (w jakiej formie spożywać dane części roślin np. na surowo lub ugotowane)
- właściwości lecznicze
- występowanie i budowa (+ zdjęcia i rysunki)
- zastosowanie (w jakiej formie spożywać dane części roślin np. na surowo lub ugotowane)
- właściwości lecznicze
CZĘŚĆ 3 – KALENDARZ ZBIORÓW
CZĘŚĆ 4 – PORADY KULINARNE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz